180° vaadet, 100% head maitset

180° – fine dining180° on lummavate merevaadetega fine dining restoran ajaloolises Noblessneri sadamas, hoones, mille on projekteerinud Arhitektuuribüroo PLUSS OÜ. Siit avaneb 180-kraadine vaade söögisaali keskel asuvale köögile: sisearhitektuuribüroo A3 loodud interjööris lisavad õdusust kaarjad seinad, mis ehitati bauroc kergplokkidest nende kerget töödeldavust, loodussõbralikkust ja tugevust arvestades.

Restorani saabuja on tähelepanu keskpunktis: külalised juhatatakse lounge´i, kus serveeritakse suupisteid ning Michelini-tärniga pärjatud peakokk Matthias Diether tutvustab restorani. Söögisaali liikudes ja seal ringi uudistades tekib vau-efekt: avarus, kõrged laed, kaarjad seinad. „Kindlasti on külalisele huvitav, et kokad on avatud köögis otsekui püüne peal ja igaüks saab osa nende panusest ja pingutusest,“ kirjeldab restorani esindaja Kairi Normak kogemust.

„Peakokk Matthiase soov oli, et ruumide kujundus oleks taustaks kokakunstile ega hakkaks domineerima,“ täiendab sisearhitekt Aet Seire. „Seepärast loobusime ka värvide pillerkaarist, vältisime ultramoodsaid lahendusi ja eelistasime vanu ja ausaid materjale.“

Restorani ehitusega alustati mullu kevadel, tööde üleandmis-vastuvõtmisakt kannab 1. augusti kuupäeva ja täna, mil pea aastajagu külalisi võõrustatud, on tehtuga rahul nii tellija, sisearhitekt kui ehitaja.

Efektsed kumerad seinad bauroc-plokkidest

Ehitajale oli suurimaks väljakutseks tehnosüsteemide paigutamine väga kitsastesse oludesse. „Nagu Mercedese kapotialune,“ muigab AS Merko Ehitus Eesti objektijuht Taavi Kotkas tehtut kirjeldades. „Ventilatsiooniagregaadid asuvad abiruumide lagede taga ja alles siis, kui suured agregaadid paika said, saime aktiivselt alustada seinte ladumisega.“

Restorani ruumilahenduse ja sisekujunduse eest kandsid hoolt sisearhitekt Aet Seire, Hillar Mänd ja sisearhitektuuribüroo A3. Tänu detailsetele joonistele teadis ehitaja täpselt, mida on vaja saavutada. „Ehituseks materjale valides pakkusime ideid, muuhulgas tegime ühise otsuse laduda restorani 5-meetrised kaarjad seinad bauroc-plokkidest. Teadsime, et see on kindel, efektiivne ja toimiv lahendus,“ põhjendas Taavi Kotkas.

Plokke saab kergesti töödelda, et nii anda seintele soovitud kumerus. Ka viimistlemiseks on erinevaid võimalusi: siinses restoranis loodi marmoreering, mis tekitab lasuurse läbikumava üldmulje ning täpiks i-l on kaarseinte läbimõeldud valguslahendus.

„Niisugused ümarad nurgalahendused mõjutavad ruumi, loovad voolava üldmulje. Pisut lõivu tuli efektsele lahendusele maksta köögiosa ruumi planeerides, sest ümar vorm vajab kandiliste seadmetega arvestamisel pisut enam ruumi, ent kokkuvõttes saavutati nii lounge´i kui söögisaali poolt vaadates terviklik ja loomulikuna mõjuv sisearhitektuurne lahendus,“ räägib Aet Seire.

Koostöö on edu võti

„Töö sujus, edu võti oli ka hea koostöö ehitaja, sisearhitekti, restoranipidaja vahel,“ kiidab Taavi Kotkas. „Kiidan ka alltöövõtjaid, näiteks Gustaf Tallinn OÜ-d, kes vastutas üldehitus- ja siseviimistlustööde eest ja sai suure mahuga töödega hästi ja õigeaegselt valmis. Samuti tegi tublit tööd müüriladuja Nordbrick OÜ ja teisedki töövõtjad.“

Koostööga on igati rahul ka Kairi Normak: „Olen selle restorani sünni juures olnud algusest peale. Kõik lahendused otsustati ühiselt ning ruumide kasutuseesmärki arvestades. Külalised kiidavad tervikkontseptsiooni ning seda kuidas iga detail moodustab ühtse ja tervikliku elamuse. Restorani üldmulje on avar, modernne, muuta ei tahaks siin midagi.“


Tutvu ka piltide galeriiga